CAD NEDİR: Computer Aided Design – CAD Nedir, nerelerde kullanılır inceleyelim.
CAD (Computer Aided Design); Bilgisayar destekli tasarım olarak dilimize çevrilen ve her tür endüstride tasarım sürecine yardımcı olmak için kullanılan yazılım programlarını ifade eder.
CAM (Computer Aided Manufacturing); Bilgisayar destekli üretimdir.
CAD yazılımı ile (tasarım belirli bir uygulama için kullanılmadan önce), modeli hayali bir alanda oluşturmak mümkündür ve bu model belirli bir uygulama için kullanılmadan önce yükseklik, genişlik, mesafe, malzeme veya renk gibi özellikleri görselleştirmenize olanak tanır.
CAD kullanım alanı oldukça geniştir. Tüm mühendislik (Otomativ, havacılık, uzay) uygulamaları ve Lazer Kesim uygulama için CAD yazılımı ile çalışan programlar kullanılmaktadır.
Aktif Lazer olarak CAD yazılımı ile birlikte CNC makinesinde lazer kesim yapacağımız ürünleri NC kodları ile sisteme aktarıyoruz ve CNC lazer kesim işlemlerini kolaylıkla çözebiliyoruz. CAD yazılımı Lazer kesim sektörü için de oldukça önemli ve kullanımı zaruri bir programdır.
Şimdi CAD nedir sorusunun cevabını aldığımıza göre uygulamanın amacını öğrenebiliriz.
CAD Amacı Nedir?
Bilgisayar destekli tasarım, gerçek dünya ürünlerinin 2D çizimlerini ve 3D modellerini daha üretilmeden önce dijital olarak oluşturmanın bir yoludur. 3D CAD ile tasarımları kolayca paylaşabilir, inceleyebilir, simüle edebilir ve değiştirebilir, hızla pazara giren yenilikçi ve farklılaştırılmış ürünlere kapılar açabilirsiniz.
Mühendisler, mimarlar ve inşaat yöneticileri tarafından kullanılan CAD, manuel çizimin yerini aldı. Kullanıcıların, yapıyı görselleştirebilmeleri için 2D veya 3D olarak tasarımlar oluşturmalarına yardımcı olur.
CAD, tasarım sürecinin geliştirilmesini, değiştirilmesini ve optimizasyonunu sağlar.
CAD sayesinde, mühendisler daha doğru temsiller yapabilir ve tasarım kalitesini iyileştirmek için bunları kolayca değiştirebilir. Yazılım ayrıca çeşitli malzemelerin nasıl etkileşime girdiğini de hesaba katar.
Günümüzde çizimleri ve planları bulutta saklayabilirsiniz. Böylece müteahhitler şantiyede CAD tabanlı çizimlere / planlara erişim sağlamaktadır. Tüm ekipler bu sayede plan değişikliklerini kolayca kontrol edebilir. Planlara bu kadar kolay erişim, iletişimi geliştirir.
Tüm bilgilerin etkin kullanımı sonuçta üretkenliği artırır. CAD, tasarımcıların elektrik, sıhhi tesisat ve diğer unsurları dikkate almasını sağlar. Daha kapsamlı bir tasarım oluşturmaya yardımcı olur. Sonuçta bu, inşaat sırasında daha az iş değişikliği ve daha az sürpriz anlamına gelir.
CAD Yazılımı Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?
Bilgisayar bilimcisi Ivan Sutherland, insanların özel bir kalem yardımıyla doğrudan ekrana basit şekiller yazmasına veya çizmesine olanak tanıyan “SketchPad” olarak bilinen ilk bilgisayar grafik programını oluşturduğunda yıl 1962’ydi. Bu, gelecekteki tüm CAD yazılımlarının başlangıcı oldu.
Başlangıçta CAD yalnızca araştırma amacıyla kullanılıyordu. Ancak 1970’lerde büyük otomotiv ve havacılık şirketleri kendi yazılımlarını geliştirmeye başladılar ve uygulamalarını 1980’lerde diğer endüstriler ile genişlettiler. Bu sayede 1990’lı yıllarda CATIA ve AutoCAD gibi araçların doğması ile pek çok profesyonel sektörde bu yazılımın kullanılmasını mümkün kıldı.
CAD Yazılımları
CAD yazılımları bir çok farklı sektörde kullanılan çeşitleri ile mevcuttur.
En Çok bilinen CAD yazılımları;
- CATIA
- Solidworks
- AutoCAD
- Inventor
- Unigraphics
- NetCAD
- ArchiCAD
Bu programların yanı sıra 3 boyutlu analiz için bazı CAD programları da mevcuttur. Bunlar;
- 3D Studio Max
- Maya
- Blender
CAD yazılımları gördüğünüz gibi oldukça çeşitlidir. Bu yüzden sektörden sektöre ve bütçeye göre bu yazılımları kullanan firmalar değişmektedir.
CAD Yazılımının Faydaları Nelerdir?
CAD’i bir tasarım ve analiz aracı olarak kullanmanın çeşitli faydaları vardır:
- Görselleştirme:
2B veya 3B nesneleri oluşturmanıza ve görselleştirmenize olanak sağlayan CAD yazılımları, kağıt üzerine kalemle çizmekten daha az çabayla ihtiyaç duyduğunuz kadar çok değişiklik yapmanıza olanak tanır.
- Detay:
CAD’de dijital temsil gerçek hayata çok yakındır ve belirli bir seviyeye kadar doğru olmasını sağlar. İhtiyaç duyduğunuz kadar ayrıntıyı da yazılım sayesinde ekleyebilirsiniz.
- Optimizasyon:
Tasarım sürecinde hataların bulunması çok zordur. Ancak CAD yazılımı mükemmel olmasa da çok güvenilir bir şekilde bu konuda size yardımcı olabilir. Daha karmaşık CAD programları, kusurları test etmek için simülasyonlar çalıştırmanıza bile izin verir.
- Uzmanlık:
Hemen hemen her profesyonel sektör için özel olarak tasarlanan bir CAD yazılımı vardır. Bu da onu geniş çapta uygulanabilir kılar.
- Gerçekleşme:
Geleneksel fabrikasyon yöntemleriyle daha zor ve pahalı olacak olan fabrikasyon teknolojileri ve CAM yazılımı yardımıyla dijital tasarımınızı fiziksel bir obje şeklinde gerçek dünyaya getirme imkanına sahipsiniz.
Bunun yanı sıra CAD yazılımı ile tasarımcının verimliliğini arttırabilirsiniz. Kısa süre içerisinde daha çok proje tasarlanmasını sağlayabilirsiniz. Bu da tasarımda kaliteyi arttırır. Geniş bir veri tabanı oluşturarak CAD yazılımını kullanan herkese veriyi kolayca ulaştırabilmeyi sağlar.
CAD Sistemi ile İş Akışı ( CAD Kullanılan Sektörler)
Bu teknoloji birçok profesyonel için neden bu kadar önemli? CAD’e dayanan en büyük profesyonel sektörlerden birkaçı:
- Mimarlık: Mimarlık, CAD kullanılan en önemli meslek dallarından biridir. Bir projenin tasarımında o kadar çok unsur vardır ki, neredeyse her aşamasında yazılım desteğine ihtiyaç duyar.
Örnek: Büyük tasarım şirketleri, üretkenliği artırmak için genellikle Revit veya ArchiCAD gibi BIM modelleme yazılımlarını kullanır. Ancak küçük tasarım firmaları daha tipik olarak iş akışlarında farklı araçları birleştirir. Örneğin, bir YouTube kanalını ve 30 × 40 Tasarım Atölyesi adlı kendi stüdyosunu işleten mimarlar günlük çalışmaları için AutoCAD, SketchUp Pro, Adobe Photoshop ve Lightroom’u kullandığını belirtmektedir.
- Ürün tasarımı: Endüstriyel tasarımcılar CAD yazılımını yalnızca bir nesneyi görselleştirmek için kullanmaz. Aynı zamanda nasıl çalışacağını anlamak ve onaylamak için de kullanırlar. Fusion 360, Inventor veya SolidWorks gibi araçlar en yaygın kullanılanlardır.
Örnek: Grovemade, yüksek kaliteli ahşap ürünler geliştirmeye odaklanmış bir şirkettir. CAD ve CAM araçları iş akışlarında Fusion 360’ı kullanarak işleri daha verimli hale getiriyorlar.
- Grafik tasarım: Profesyonel grafik tasarım, görselleştirmeler oluşturmak için 2D veya 3D CAD yazılımını da kullanır. Bu tür bir yazılım, tasarımcıların görsellerini iyileştirmek için efektler, tipografi, şekiller ve arka planlar eklemelerine izin verir.
Örnek: Matthew Encina, müşterileri için marka bilinci oluşturma ve etkileşimli deneyimler geliştirmek için ana araçları olarak Adobe Photoshop, Illustrator ve After Effects’i kullanan bir tasarımcı ve içerik oluşturucudur.
- Mühendislik: Çok sayıda ve çeşitli mühendislik alanları göz önüne alındığında, mühendisler tarafından kullanılan CAD programları türleri de çok ve çeşitlidir. En yaygın hedeflerden bazıları altyapı, binalar, devreler, telekomünikasyon ağları, termodinamik, mekanik parçalar, tıbbi cihazlar ve imalattır.
Örnek: 2017’de Brown Üniversitesi Mühendislik Araştırma Merkezi BIM, mimarlık firması Kieran Timberlake ve BuroHappold Engineering şirketi Revit modelleri aracılığıyla tasarım ve inşaatı koordine etmişlerdi.
CAD ile Üretim
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, CAD, 2D çizimleri ve 3D modelleri içeren bir görselleştirme aracıdır. Ancak bunları fiziksel nesnelere nasıl dönüştürebilirsiniz? İşte bilgisayar destekli üretimin (CAM) devreye girdiği yer burasıdır. CAM, belirli bir makine için otomatik talimatları CNC yazılımı kullanarak üretir.
- 3D baskı,
- CNC yönlendirme ve
- Lazer kesim ve kazıma.
CAD ve CAM, entegre edildiklerinde daha iyi çalışır. Çünkü tasarım ve üretim süreci üzerinde daha fazla kontrol sağlarlar.
CAD nedir ve nerelerde kullanılır öğrendiğimize göre kariyer yolunda kendimiz için bir adım atabiliriz.

Aktif Lazer – İçerik üreticisi