Elektrostatik Toz Boya Nedir?
Geleneksel boyama yöntemleri ile karşılaştırıldığı zaman oldukça başarılı ve çevreye duyarlı olan elektrostatik toz boya solvent (çözücü kimyasal) içermeyen bir boyama yöntemidir. Oldukça başarılı olan elektrostatik toz boya yöntemi negatif (-) elektrikle yüklenen çok küçük toz boya partiküllerinin metal yüzeylere uygulanması ile gerçekleşmektedir.
Uygulama esnasında yüzeye uygulanan boyanın %99.9’u zemine tam olarak tutunmaktadır.
Elektrostatik toz boya nedir sorusunun cevabı aslında zıt kutuplardaki boya partikülleri ile boyanacak zeminin birbirini çekmesi sonucu oluşan boyama yöntemidir. Toz boya ile kaplanan metal zemin 180 ile 200 derece arasındaki fırınlarda ısıtılarak toz boyanın tamamen yüzeye yapışması sağlanır. Bu aşamada bütün boya partikülleri ile zemin iç içe geçer; ve boyama işlemini tamamlarsınız.
NOT: Elektrostatik toz boyama işleminin başarılı olması için metal yüzeyin topraklanması çok iyi olmalıdır. Metal yüzeyin topraklanması ne kadar iyi yapılırsa boyanın zemine yapışma oranı o derece artar.
Peki elektrostatik toz boya nasıl yapılır inceleyelim.
Elektrostatik toz boya nasıl yapılır?
Elektrostatik toz boyama yapılması için özel boya kabinlerinde tabancalar yardımı ile boyama işlemi yapabilirsiniz. Tabancalara yüklenen toz boyalar elektrostatik yüklenerek metal yüzeyle zıt kutuplar oluşturur ve bu da boyanın zemine rahatça tutunmasını sağlar.
Zemin ile zıt kutuplar oluşturarak yapışan toz boya partikülleri kendi aralarında da pozitif kutuplar oluşturur ve bu sayede homojen olarak yüzeye yayılır. Bu yöntemdeki başarının sırrı da aslında budur.
Çok iyi bir şekilde topraklanan metal yüzey toz boya ile bütünleşir ve 200 derecelik fırınlarda pişirilerek boyanın zemine yapışması sağlanır.
Elektrostatik toz boya yönteminde elektrik çarpma ihtimali yoktur. Çünkü çok düşük bir akım yüklenerek bu işlem gerçekleştirilmektedir.
Elektrostatik toz boyama yönteminin çevreye duyarlı olmasının yanı sıra sıfır atık mantığı ile çalıştığını da belirtmemiz gerekir. Çünkü bu boyama yönteminde yüzeye fazla atılan boyalar, boya geri kazanım sisteminde toplanarak malzemenin ziyan olmasını engellediği gibi çevreye atık malzeme yayılmasını da engeller.
Bu yüzden geleneksel boyama yöntemleri ile karşılaştırıldığı zaman elektrostatik toz boyama yöntemi;
- Çevreye duyarlı
- Sıfır atık mantığı ile çalışan
- Başarılı
- Farklı renklerde uygulanabilen
- Sağlığa zararsız
- Parlak yüzey kaplamalı
- Ekonomik
- Ekolojik
Bir boyama yöntemidir.
Elektrostatik toz boyanın metal yüzeylerde kullanıldığını belirtmiştik. Peki bu boyama yöntemi başka nerelerde kullanılır inceleyelim.
Elektrostatik toz boya nerelerde kullanılır?
Toz boya yöntemi çok başarılı olduğu için farklı bir çok sektöre entegre edilerek kullanılabilme başarısına sahiptir. Bunlar;
- Çelik kapı imalatı
- Bisiklet üretimi
- Çocuk parkı oyuncakları üretimi
- Çelik raf imalatı
- Beyaz eşya sanayi
- Aydınlatma sanayi
- Metal mobilya imalatı
- Tarım araçları imalatı
- Elektrik panosu imalatı
- Panel radyatör imalatı
- Makine sanayi
- Alüminyum sanayi
- Otomotiv sanayi
Yukarıda saydığımız sektörler elektrostatik toz boyanın en çok kullanıldığı ve başarılı olduğu sektörlerdir. Böylesine çevreci ve başarılı bir yöntemin bu kadar yaygın olarak kullanılması da çok doğal bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Elektrostatik toz boyama kaplama yöntemi ile sizler de çok başarılı yüzey kaplamaları yapabilirsiniz ve bu sayede ekonomik bir yatırım yaparsınız
Elektrostatik toz boyama avantajları nelerdir?
Bu kadar başarılı olan toz boya kaplama yönteminin avantajları da oldukça fazladır.
- Ekonomiktir.
İsraf yönetiminin çok iyi yapıldığı elektrostatik toz boyama yönteminde ön boyama yapılmamaktadır. Çünkü bu aşamaya gerek yoktur. Ayrıca fazla atılan boyalar da boya kabininde toplanarak tekrar kullanımı sağlanır bu da düşük maliyetli üretimin önünü açar. Ön karıştırma gibi hazırlık aşamaları da olmadığı için ekonomik olarak özel bir boyama yöntemidir.
- %99.9 Oranında Başarılı Mükemmel Yüzey Kaplama
Toz boya yönteminde zıt kutupların birbirini çekmesi sayesinde toz boyanın zemine mükemmel bir şekilde yapışması ile başarılı bir kaplama işlemi gerçekleşmiş olur. Ayrıca boyama aşamasından sonra oluşan ürün;
- Korozyona karşı dayanıklı
- Aşınmaya karşı dayanıklı
- Kimyasal tepkimelere karşı dayanıklı
- Sert darbelere karşı dayanıklı
Olmaktadır. Hem kolaylıkla uygulanabilen hem de böylesine dayanıklı olan bir yöntemin kullanımının yaygın olmasına şaşırılmamalıdır.
- Renk Skalası oldukça geniştir.
Tüm RAL renkleri elektrostatik toz boya yönteminde kullanabilirsiniz. Ayrıca bu yöntemde renk değişimi de kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Boya kabini ve tabancaların basınçlı hava ile temizledikten sonra yüzeydeki boyayı silerek ve yerine yenisini yapabilirsiniz.
- Çevre dostu bir boyama yöntemidir.
Elektrostatik toz boyama yöntemi oldukça çevreci bir boyama yöntemidir. Boyama esnasında hiçbir kimyasal madde kullanılmadığı gibi solvent içeren çözücü maddeler de kullanılmamaktadır. Boya ustasının sadece bir maske takarak bu işlemi gerçekleştireceğini söyelebiliriz.
Bunun yanı sıra atık boya da oluşturmadığı için ekolojik bir boyama yöntemi olduğunu söyleyebiliriz.
Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir her yöntem gelecek dünyanın en başarılı uygulamaları arasına girmeye hazırdır. Bu yüzden elektrostatik toz boyama yönteminin kullanım alanı her geçen gün yaygınlaşmaktadır ve yaygınlaşmalıdır.
- Otomasyona uyum sağlar.
- Düşük bakım maliyeti vardır.
- Seri üretim ile büyük tesislere büyük fayda sağlar.
- Karışım havası cihazı gerektirmez.
- Telafisi yapılabilen bir boya yöntemidir.
Gördüğünüz gibi geleneksel boyama yöntemleri ile karşılaştırıldığı zaman oldukça başarılı olan bu yöntemin yatırımcısına kazandıran bir yöntem olduğunu söylemek oldukça doğru olacaktır.
Elektrostatik toz boyama yöntemleri nelerdir?
2 Farklı şekilde uygulanabilen elektrostatik toz boya yöntemi İyonlaşma ve Elekrto-kinetik yöntemleri kullanılarak yapılabilmektedir.
- İyonlaşma (CORONA) Yöntemi
Toz boya tabancasının içerisine elektrik yüklenmesi ile gerçekleştirilen klasik toz boya yöntemidir. Daha önce topraklama yaptığınız yüzeye çok kolay bir şekilde uygulayabilirsiniz. Bu yöntem tabancaya gönderilen iyonların yüksek voltaj ile elektrik yüklenmesi ile gerçekleştirilir.
Termoset boya olarak da bilinen toz boyanın zemine başarılı bir şekilde tutunmasını sağlar.
- Tribo (Elektro Kinetik) Yöntemi
Bir boya tabancası olan tribo teflon malzeme kullanılarak yapılan bir tabancadır. Bu yöntemde amaç hava ile boyanın sürtünerek kinetik enerji oluşturması ile birbirine tutunmasını amaçlamaktadır. Elektron almaya ve vermeye meyilli olan farlı iki maddenin birleşmesi yöntemi ile boyama işlemi gerçekleştirilir.
Elektrostatik Toz Boyama Yapan Firmalar
Gördüğünüz gibi elektrostatik toz boya oldukça avantajlı ve geleceğin boyama yöntemidir. Bu yüzden sizler de elektrostatik toz boya yaptırmak isterseniz alanında uzman ve tecrübeli firmamız Aktif Lazer ile iletişime geçebilirsiniz. Firmamızın avantajlı fiyat tekliflerinden yararlanabilirsiniz. Aktif Lazer elektrostatik toz boyama yapan firmalar arasında liderdir.
Elektrostatik toz boya işleminde de oldukça başarılı olan firmamız sizlere çok büyük bir üretim tesisinden hizmet vermektedir. Unutmayınız ki dünyayı çevreci ve sürdürülebilir üretim teknikleri kurtaracak. Elektrostatik toz boyama yöntemi de bu yöntemlerden biridir.
Bizi takipte kalın!

Aktif Lazer – İçerik üreticisi