Lazer kesim işlemi yapıldıktan sonra özel talep üzerine projenin tamamlanması kaynak aşaması ile son bulur. Kaynak işlemi farklı şekillerde gerçekleştirilebilmektedir. Bazı kaynak uygulamaları taşınabilir cihazlar yardımı ile yapılırken bazı kaynak uygulamaları da üretim sahasında yapılabilmektedir.
Kaynak uygulaması ısı ve basıncın etkisi ile üretilen malzemenin birleştirilmesi işlemidir. Kullanım alanı oldukça yaygındır. Farklı malzemelerin (metal, çelik vb.) kaynak uygulamalarını yapmak mümkündür. Bu noktada kaynak uygulaması yapılırken malzemelerin aynı boyutta ve aynı malzemeden olma şartı yoktur. Farklı malzemeler kaynak uygulaması ile birbirine tutturulabilir.
Dikkat edilmesi gereken tek nokta malzemelerin erime noktalarının birbirine yakın olmasıdır. Çünkü kaynak aslında eritme yoluyla birleştirme işlemidir ve bu noktada birbirine kaynak yapılacak ürünlerin erime derecesi eşit ya da birbirine yakın olmalıdır.
Eğer sizde lazer kesim ve kaynak işleri ile tamamlanacak projelere sahipseniz tek yapmanız gereken Aktif Lazer ile iletişime geçmektir.
Genel olarak metal ve termoplastik malzemelerin birbirine eritme yolu ile tutturulması işlemine kaynak denir. Kullanılan malzemeye bağlı olarak yapılan kaynak çeşitleri de oldukça fazladır. Özellikle üretim yani imalat sanayinde kaynak uygulamaları sıklıkla yapılır. Özellikle lazer kesim uygulaması yapıldıktan sonra en çok tercih edilen birleştirme yöntemidir.
Kaynak çeşitlerinin birbirinden farklı olmasının en önemli sebebi kaynak yapılacak olan malzemelerin erime noktasının birbirinden farklı olmasıdır. Bizler imalat sanayinde kullandığımız kaynak çeşitlerini sizler için aşağıda açıklıyor olacağız.
Gazaltı kaynağı, argon kaynağı, punta kaynağı olmak üzere Aktif Lazzer bünyesinde farklı kaynaklama işlemleri bulunmaktadır.
En çok kullanılan kaynaklama yöntemlerinden biridir. Bu yönteme gazaltı kaynağı denmesinin sebebi kaynak uygualaması esnasında kaynak yapılacak olan alanın gazlar ile korunarak havadan veya dış kaynaklardan etkilenmesini önlemektir. Gazaltı kaynağı yapılırken MIG( Metal Inert Gas) ve MAG(Metal Active Gas) yöntemleri kullanılır.
MIG( Metal Inert Gas): Asal gazlar (Helyum ve Argon) kullanılarak yapılan kaynak yöntemidir. Çelik uygulamalarında tercih edilmez.
MAG(Metal Active Gas): CO2 ve karışım gazlar kullanılarak yapılan kaynak yöntemidir. Çelik ve alaşım malzemelerin kaynak işlemlerinde kullanılır.
TIG(Tugngsten Inert Gas) yöntemi olarak bilinen bir kaynak yöntemidir. TIG kaynak olarak bilinen bu yöntem erime derecesi yüksek olan metalleri birleştirmede kullanılır. Genellikle çok sert metaller üzerinde (çelik, krom, nikel) uygulanan bir kaynak yöntemidir. Seri ve hızlı bir kaynak yöntemidir.
TIG kaynağı yapılırken argon gazı kullanılır ve bu da koruyucu olarak malzemenin tepkimeye girmesini önler.
Paslanmaz çelik, alüminyum ve nikel alaşımlarda kolaylıkla kullanılabilir. Kalite standartlarının yüksek olmasını istediğiniz projelerde argon kaynağı uygulamasını tercih edebilirsiniz.
İki metalin dolgu malzemesi gerekmeksizin (lehim ya da kaynak çubuğu) birbirine bağlanması işlemidir. Punta kaynak işleminde deformasyon olmaz ve kusursuz bir kaynak tekniğidir.
Diğer kaynak işleri ile karşılaştırıldığı zaman daha kolay ilerleyen ve hızlı üretim sağlayan bir kaynak yöntemidir. Kaynak işlemi esnasında ekstra bir malzeme gerektirmez ve direk erime yöntemi ile uygulanabilir. Metalin ısıtılarak eritilmesinin ardından puntalama işlemi tamamlanır ve punta kaynak kolaylıkla yapılmış olur.
3-4 saniye içerisinde iki parçayı birbirine puntalama yöntemi ile birleştirmek oldukça kolaydır. Özellikle demir ürünlerin birbirine kaynaklanmasında sıklıkla kullanılır.
Metali kızdırma ve eritme yöntemi ile birleştirme işlemine kaynak denir. Bu işlem için elektrik akımı kullanılır. Bu şekilde iki metal parça birleştirilebilir ve kaynak işlemi tamamlanmış olur.
Kaynak yapmak için uygun güvenlik önlemleri alınmalıdır. Örneğin kaynak maskesi , ağır kaynak eldiveni, deri önlük, ve koruyucu gözlük kullanılmalıdır. Ayrıca kaynak yapacağınız alanın iyi bir şekilde havalandırıldığından emin olun.
Kaynak yapmadan önce kaynak yapılacak olan metalin varsa paslı yüzeyi temizlenir. Zımpara yardımı ile bu işlemi yapabilirsiniz.
Kaynak işlemine başlarken kaynak yapacağınız metal ile yüzeyin arasında 20 derecelik bir açı oluşturulur. Kaynak makinesi çalıştıktan sonra kıvılcımlar çıkacaktır bu yüzen koruyucu ekipmanlar özenle kullanılmalıdır. Kaynak işlemi metal zemin üzerinde ufak daireler çizerek tamamlanabilir.
Kaynak gözlüğü kaynak işlemine başlamadan önce takılmalıdır. Genellikle plastik malzemeden üretilen kaynak gözlüklerinin işleme başlamadan önce göze iyice oturduğundan emin olunuz. Kaynak gözlüğü kaynak işlemi esnasında oluşacak kıvılcımların gözünüze zarar vermesini engellemektedir.
Kaynak maskesi de kaynak gözlüğü gibi kaynak işlemine başlamadan önce takılır ve yüzünüzün tamamını sıçrayabilecek kıvılcımlardan korur. Kaynak maskesi satın almadan önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Özellikle otomatik kararan filtreli maskeler alarak daha kolay kaynak işlemi yapabilirsiniz. Lens geçiş hızı bu aşamada çok önemlidir. Lens geçiş hızının #3 ya da #4 derece olması halinde lensin gölgelenmesi hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bu da kolay bir şekilde odaklanmayı ve çalışmayı sağlar.
Gazaltı kaynak makinesi ve inverter kaynak makinesi arasındaki farklar nelerdir?
Gazaltı kaynak makinası bir tel yardımı ile yapılan kaynaktır. Kaynak esnasında tel eriyerek kaynak metalini oluşturur. Gazaltı kaynağının en önemli avantajı kaynak yapılacak alanın hava ile temas etmemesi durumunda ortam koşullarından etkilenmemesdir. MIG Kaynak, TIG kaynak – Argon Kaynak ve MAG kaynak gazaltı kaynağı örnekleridir.
İnvertör kaynak makinası yüksek frekanslı bir akımın kullanılması ile uygulanır. En büyük avantajı düşük güç tüketimi, kompakt olması ve düşük ağırlık ve boyuta sahip olmasıdır. Kaynak ise yüksek kaliteli bir şekilde gerçekleştirilmiş olur. Sadece maliyeti biraz yüksektir.
Kaynak alan göz için doğal yöntemler kullanılabilmektedir.
Kaynak uygulamalarının kullanım alanı o kadar geniştir ki baktığınız her yerde bu uygulamalara ait bir parça görebilirsiniz.
Örneğin oturduğunuz apartmanda çelik konstüksiyon parçaların birleştirilmesinde kullanılan yegane yöntem kaynak yöntemidir
Yani aklınıza gelebilecek özellikle metal ve çelik uygulamaları için kullanılan bir birleştirme yöntemidir.
Bilgi & Talep Formu