Kokil kalıp; alüminyum demir ve çelik karmaşık parçaların döküm yapılmasını sağlayan tekniktir. Kokil kalıp yöntemi ile bu parçalar yüksek yüzey kaliteli ürünlerin üretilmesini sağlar. Metal kalıba kokil döküm bir seri üretim yöntemidir. Aynı parçadan defalarca üretmek için kokil kalıp tasarımı kullanabilirsiniz.
İçinde birden fazla döküm yapılabilen ve tekrar tekrar kullanılabilen kalıplara kokil kalıp denir.
Eğer kokil kalıpta çelik üretecek iseniz 3000 ile 10.000 arası ürün üretebilirsiniz. Eğer kokil kalıpta alüminyum üretecek iseniz 100.000 parçaya kadar üretebilirsiniz. Kokil kalıpları şamut, kil ve seramik gibi ısıya dayanıklı malzemeler kullanılarak üretebilirsiniz. Kokil kalıplar için dayanıklı kalıplar ismi de kullanabilirsiniz. Seri üretim için kullanabilirsiniz.
Kokil döküm yöntemi genellikle karmaşık şekildeki ürünlerin ölçü tölerans aralıkları da dar ise kullanabilirsiniz. İstendiğiniz döküm parçaları bu yöntem ile elde edebilirsiniz. Kokil kalıp tasarımı da oldukça geniştir. Özellikle lazer kesim sektöründe Kalıphane aşamasında kokil kalıp yöntemi sıklıkla kullanabilirsiniz.
Kokil kalıp dökümü (soğuk döküm), dayanıklı parçalar oluşturmak için kalıcı ve yeniden kullanılabilir kalıplar kullanan bir metal işleme sürecidir. Kalıp, son derece dayanıklı malzemeler – takım çeliği veya egzotik bakır alaşımları kullanarak oluşturabilirsiniz. Bu malzemeler birçok termal döngüye dayanabilir.
Erimiş malzemeler daha sonra enjeksiyonun aksine yerçekimi yoluyla kalıba dökülür. Bu, kalıcı kalıp dökümünü yüksek hacimli veya ultra yüksek dayanıklılık gerektiren projeler için ideal hale getirir. Kalıcı kalıp dökümü, kum dökümü gibi diğer geleneksel döküm işlemlerine kıyasla daha sıkı tolerans ve üstün kaplamalara sahip parçalar üretir.
Kokil Kalıp Nasıl Yapılır?
Kalıcı kalıp döküm işlemi dört ana bileşene ayrılabilir. Bu bileşenlerin her biri, üzerinde çalıştığınız metal döküm işine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Adım 1: Kalıp Oluşturma
Kokil kalıbın ilk adımı kalıbı oluşturmaktır. Bu süreç, detaylara odaklanmayı gerektiren bir süreçtir.
Kalıbın kendisi, birçok karmaşık kalıbı oluşturmak için yerleştirilen iki veya daha fazla bölüm ve çekirdekten oluşur. Bu işlem sırasında kum kullanılmadığına ve tüm kalıbın kalıcı, sağlam bir parça olduğuna dikkat etmek önemlidir.
Kalıbın yüzeyi, ısıtma ve soğutma döngülerine dayanabilmesi için ısıya dayanıklı bir malzeme ile kaplanmıştır. Kaplama aynı zamanda kalıbın ısı iletimini ve yağlanmasını da etkiler, bu nedenle projenin ihtiyaçlarına ve karmaşıklığına bağlı olarak benzersiz bir kaplama kullanılmaktadır.
Adım 2: Erimiş Metalin Kalıba Dökülmesi
Kalıp birleştirildikten sonra, yüksek kaliteli erimiş metal, kalıbın üstündeki bir kepçe aracılığıyla kalıba yavaşça dökülür. Erimiş metal daha sonra katılaşma için bir başka kalıba aktarılacaktır.
Adım 3: Metalin Soğutulması
Bu süreç basittir. Metalin belirli bir süre kalıp içinde soğumasına izin veriniz. Bu zamanlama, kullanılan malzemeye göre değişir.
Bunlar, kalıcı kalıp dökümünde kullanılan yaygın malzemelerden bazılarıdır.
- Saf bakır
- Alüminyum alaşımları
- Magnezyum alaşımları
- Bakır alaşımları
- Kalay alaşımları
- Çinko alaşımları
- Kurşun alaşımları
Adım 4. Dökümü Açma
Metal soğuduktan sonra döküm açılır ve parça çıkarılır. Bu noktada, döngü aşamasına bağlı olarak, kalıp tekrar kurulacak ve daha sonraki bir işlemde kullanılacaktır.
Parçaya takılan fazla malzeme de kırpılır ve yeniden eritmek için kullanılır.
Kokil Kalıbın Faydaları
Kokil kalıp döküm yönteminin birçok faydası vardır.
- Yüksek hacimli üretimler için iyidir:
Kalıcı kalıp dökümü ile ilgili birincil maliyet, dökümün kendisidir. Yüksek üretim döngülerine uygulandığında, soğuk döküm, diğer döküm yöntemlerinden daha iyi parça başına maliyet sağlar. Kalıcı kalıp dökümünün maliyet tasarrufu yıllardır araştırma konusu olmuştur. Ve kalıcı kalıp dökümünün, çok sayıda vaka incelemesinde en uygun maliyetli, yüksek hacimli döküm yöntemi olduğu kanıtlanmıştır.
- Tekdüze özellikler:
Kokil kalıp dökümün homojen özellikleri, tüm parçaların inanılmaz derecede homojen olmasını sağlar.
- Yüksek yüzey kalitesi:
Kalıcı kalıp dökümü, diğer döküm yöntemlerine (ör. Kum döküm) Kıyasla üstün bir yüzey kalitesi sağlar.
- Daha küçük döküm delikleri:
Kalıcı kalıp soğuk döküm, diğer yöntemlere göre daha küçük döküm delikleri oluşturabilir ve bu da sıkı toleransların korunmasına yardımcı olur.
- En az parça varyasyonu:
Her döngü için yeni kalıplar oluşturmadığınızdan, kalıcı kalıp dökümleri +/- 0.010 kadar düşük varyasyonlar sunar.
- Daha ince kenarlar:
Kalıcı kalıp soğuk döküm, diğer döküm yöntemlerine göre daha ince kenarlara izin verir.
- Üstün mekanik özellikler:
Mekanik özellikler (örneğin, mukavemet, verim, süneklik, vb.), Prosesin doğası gereği kalıcı kalıp dökümünde daha yüksektir.
- Çevrecilik:
Bu Kokil döküm yöntemi, kum döküm gibi diğer döküm yöntemlerinden çok daha az enerji tüketir ve daha az atık üretir.
Kokil Kalıp ile Üretilen Ürünler
Kalıp ile üretilen döküm ürünler oldukça geniştir. Örneğin;
- Kompresör gövdesi
- Hidrolik fren silindiri
- Biyel kolları
- Alüminyum daktilo
- Mutfak eşyaları
Kokil Kalıp Tasarımı
Aşağıda kokil kalıp tasarımı ve örneklerini görebilirsiniz.
Aktif Lazer – İçerik üreticisi