Lazer Teknolojisi Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
Lazer İngilizce Laser kelimesinin Türkçeleştirilmiş karşılığıdır. Açılımı Light Amplification by Stimulated Emission of Radiaton yani Uyarılmış radyasyon emisyonu ile ışık Amplifikasyonu olarak tanımlanır. Daha açık bir şekilde belirtmek gerekirse; lazer bir ışık kaynağıdır ve bu ışık kaynağı yüksek sıcaklık ve basınç ile birleştiğinde sert metal başta olmak üzere bir çok malzemeyi kesmeye yarar. Yani lazer teknolojisi bir ışık teknolojisidir ve bu ışık teknolojisi imalat sanayi, malzeme kesmek ve sağlık sektörü için kullanılır.
Lazer teknolojisi uyarılmış ışınlardan meydana gelir. Bunu tarihte ilk olarak 191 yılında Albert Einstein dile getirmiştir. 1960 yılında ise Theodore Maiman ilk olarak optik lazer ışınını uygulamaya geçirmiş ve yakut lazeri keşfetmiştir.
Aktif Lazer olarak lazer kesim teknolojisi kullanıyoruz. Lazer ile imalat sanayine malzeme kesimi yaparak seri, kusursuz ve hatasız üretim yapıyoruz. Siz de lazer kesim yaptırmak isterseniz sayfamızı incelip bizimle iletişime geçebilirsiniz. Şimdi hep birlikte lazer teknolojisi hakkında detaylı bilgi edinelim.
Lazer ışını nasıl oluşur?
Lazer ışını ışık hüzmesinin dar bir alanda tek bir noktaya odaklanması ile oluşur. Bu odaklanmayı ise yüksek sıcaklık, elektrik akımı ve basınç oluşturur. Bu durum lazer ışınının uyumlu yani coherent olması ile alakalıdır. Yüksek sıcaklık ve basınç lazerin harekete geçmesini sağlar ve ultra kısa darbeler vuran lazer ışını oluşturur. Lazer ışınları ince, parlak ve odaklıdır. Doğada doğal yoldan oluşan ışınlar gibi değildir. Aynı dalga boyları ve tepe noktalarına sahiptir. Bir lazer ışınının aynı anda hareket etmesi ve hedefi aynı oranda etkilemesi gerekir. Bunu sağlayan şey de lazer teknolojilerini meydana getiren gelişmiş makine teknolojisidir.
Lazer ışını tek renkli mi?
Lazr ışını tek renklidir. Bu tek renkliliği sağlayan şey ışının dalga boyudur. Lazer ışının dalga boyu kısa ve çok hızlıdır. Bu da farklı renklerin oluşmasını engeller. Düzenli bir ışık hüzmesidir. Bu da hassas lazer kesim teknikleri için oldukça önemlidir. Lazer ışını tek yönlüdür. Tek yönlülüğü odaklandığı noktaya hassas dokunuşlar yapmasını ve ince bir şekilde o noktayı kesmesini sağlar.
Lazer ışını hangi yöntemlerle elde edilir?
Lazer ışını yapay bir ışıktır. İnsan eliyle elde edilen bu ince ışık teknolojisi foton ve madde senkronizasyonuna dayanır. Foton ve madde etkileşimi sağlamak için soğurulma, kendiliğinden ışıma ve etki ile ışıma yöntemleri kullanılır. Soğurulma düşük seviyeli bir atomun foton yayması ile gerçekleşir. Enerjiyi soğurarak enerji seviyesini yükseltir. Kendiliğinden ışıma ise yüksek seviyeli bir atomun ışığı yayması ile meydana gelir. Etki ile yani uyarılarak ışıma yönteminde ise yüksek seviyeli bir atomun düşük seviyeli foton ile etkileşime geçmesi ile lazer ışını elde edilir. Tüm bu lazer ışını elde etme yöntemlerinde ışık güçlenerek lazer demeti oluşturur. Bu lazer demetleri katı hal, kimyasal ve optik lazer gibi türleri meydana getirir.
Lazer ışınları nerelerde kullanılır?
Lazer ışınları kullanan lazer makineleri herhangi bir malzemeyi kesmek ve o malzemeye şekil vermek amacı ile kullanılabilir. Bu kapsamda lazer ışınları aşağıdaki alanlarda kullanılır;
- Hassas kesim gerektiren makine parçası üretimi
- Elmas kesimi
- Ameliyat ve cerrahi operasyonlar
- İletişim kanalları ve sinyal göndermek için
- Lazer yazıcılar
- Barkod okuyucular
- DVD oynatıcıları
- Bilgisayar parçası üretimi
- Elektronik cihazlar için parça yapımı
İmalat Sektörü ve Makine Parçası Üretiminde Lazer Teknolojisi
Lazer teknolojisi imalat sektörü ve makine parçası üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun sebebi lazer ışınlarının tek yönlü, hassas kesim yapabilen ve pürüzsüz üretim olanağı sunmasıdır. Bu kapsamda üretim teknolojilerinde kullanılan lazer tiplerini aşağıda görebilirsiniz. Aşağıdaki tabloda kullanılan gaz çeşitlerine göre lazer tipleri ve ne işe yaradıkları detaylı bir şekilde gösterilmektedir.
Gaz Çeşidi | Karbondioksit Lazer | Nd: YAG Lazer |
Oksijen | Kesme | Kesme |
Azot | Kesme | Kesme |
Helyum | Kesme | Kaynak |
Argon | Kesme | – |
Tüm bu bilgiler doğrultusunda lazer ışınının farklı gazlar kullanarak farklı malzemeler üzerinde kesme ve kaynak yapma olanakları sunduğunu görebiliriz. Özellikle imalat ışın yüksek hız, hatasız ve seri üretim sağlaması üretimde yüksek verimlilik almayı kolaylaştırmaktadır. Üretimde atık oranını düşürür ve daha az malzeme ile daha çok üretim yapmayı hedefler. İşte lazer kesim teknolojisi bu denli başarılı ve önemli bir teknolojidir. Tüm dünyada ve Türkiye’de lazer teknolojisi her geçen gün gelişmekte ve önemli teknolojilere entegre edilmektedir.

Aktif Lazer – İçerik üreticisi