Preshane olarak bilinen pres makinalarının bulunduğu bölümümüzde kalıphane de yapılan ürünlerin geometrik şekillerinin verilmesi, kesilmesi ve sıvama işlemi yapılmaktadır. Pres makinaları ile üretim yapmak seri ve düşük maliyetlidir. Üretimde 0 hata mantığı ile çalışan pres makinalarımız hem hızlı üretim yapmakta hem de uygun fiyatlara kalıplara şekil vermektedir.
Preshane içerisinde daha önceden hazırlanmış kalıplar eksantrik press ve hidrolik pres yöntemleri ile kesilir, kıvrılır, çekilir ya ad sıvanır.
Pres makinalarında altta ve üstte olmak üzere 2 parça vardır. Bu parçalara erkek ve dişi olarak isim verilir. İşlenmesi gereken parça alt kısımdaki kalıbın üzerine koyulur ve üstteki parça alttaki parçaya baskı yaptığı zaman metal istenilen şekli alır. Sac kıvırma preslerine Abkant pres adı verilir.
Preslerin gücü ton şeklinde belirtilir. Aşağıdaki yıllar içerisinde firmamızın preshane üretim miktarını görebilirsiniz.
Yıllara Göre Preshane Üretimimizdeki Artış
2017 | 2018 | 2019 | 2020 | |
Siyah Sac | 1300 Ton | 1500 Ton | 1800 Ton | 2000 Ton |
Aluminyum | 5 Ton | 6 Ton | 10 Ton | 11 Ton |
Pres makinalarındaki üretim hacmi her sene artmaktadır ve müşteri memnuniyeti bu makinalarda oldukça fazladır. Firmamız bünyesinde kullanılan pres makinaları;
Bünyemizde bulunan H tipi ve eksantrik pres makinalarımızda kalıplama yöntemi ile saclara şekil verme, sıvama ve kesme işlemlerini yapmaktayız. 200 ton H tipi, 30 tondan 175 tona kadar eksantrik preslerimiz mevcuttur.
Eksantrik, hidrolik ve abkant pres makinaları ile sizlere en kaliteli hizmeti vermeyi amaçlıyoruz. İmalatını yaptığımız kalıpları pres makinalarımızda şekillendirerek müşterilerimizin istediği forma getiriyoruz.
Sac şekillendirme bölümümüzde 30 tondan 250 tona kadar hidrolik ve mekanik presler kullanarak farklı boyutlarda sac parçaları elde ediyoruz.
Preshane parkurumuzda müşterilerimizin talebi doğrultusunda seri üretimden ziyade özel üretim de yapıyoruz.
Pres işleminin ardından elektrostatik toz boyama aşamasına geçilir.
Basitçe söylemek gerekirse, sac metal pres şekillendirme (veya metal imalatı), sac metalin yakılması, kesilmesi veya kaynaklanması ile ilişkili işlemdir. Bu durumda amaç, metalin kendisinin genel kalitesini ve gücünü korurken belirli bir şekil oluşturmaktır.
Pres hanede yapılan işlemler düz metal levhaları belirli şekillere dönüştürmek için kullanılan bir üretim sürecidir. Birkaç isim vermek gerekirse, bir dizi metal şekillendirme tekniğini (kesme, delme, bükme) içerebilen karmaşık bir işlemdir.
Sac metali bükmek veya boru şeklinde şekillendirme olarak bilinen işlemi kullanmak olsun, sac metal imalatçıları lokomotiflerden laboratuar mobilyalarına kadar her şeyi yapabilirler. Satıcının sahip olduğu araçlara ve deneyim düzeyine bağlı olarak, çok çeşitli özel ürünler tasarlayabilir ve üretebilir.
Sac metal pres uygulaması büyük miktarlı üretim ihtiyacı için hızlı ve uygun maliyetli bir çözümdür. Bir proje için metal parçaların press işlemine ihtiyaç duyan üreticiler genellikle üç önemli özelliği ararlar:
Presleme, rulo veya düz sac metali bir baskı presine yerleştirmeyi içerir. Preste, bir alet ve kalıp yüzeyi metali istenen şekle sokar. Delme, kesme, bükme, basma, kabartma metali şekillendirmek için kullanılan pres teknikleridir.
Malzeme şekillendirilmeden önce, damgalama profesyonelleri takımları CAD / CAM mühendislik teknolojisi ile tasarlamalıdır. Bu tasarımlar, her bir bükümün uygun açıklığı ve dolayısıyla optimum parça kalitesini muhafaza etmesini sağlamak için mümkün olduğunca hassas olmalıdır. Tek bir araç 3B modeli yüzlerce parça içerebilir, bu nedenle tasarım süreci genellikle oldukça karmaşık ve zaman alıcıdır.
Aletin tasarımı oluşturulduktan sonra, bir üretici, üretimini tamamlamak için çeşitli işleme, taşlama, tel EDM ve diğer üretim hizmetlerini kullanabilir.
Özel Üretim Sac Metal Press, müşteri tarafından belirtilen parçaları üretmek için özel araçlar ve teknikler gerektiren metal şekillendirme işlemlerini tanımlar. Çok çeşitli endüstriler ve uygulamalar, yüksek hacimli üretim ihtiyaçlarını karşılamak ve tüm parçaların tam özelliklerini karşılamasını sağlamak için özel press süreçleri kullanır.
Hidrolik pres yağ basıncı ile çalışan pres çeşididir. Sisteme gönderilen yağ basıncı sayesinde sac metal plakaya şekil verilir. Hidrolik pres ile birlikte şekillendirme, kalıplama ve form verme işlemleri gerçekleşir. Mekanik presler ile karşılaştırıldığı zaman daha elverişli bir sistemdir. 50 ton ve üzeri tonajlarda sıkıştırma kuvveti uygulayarak metallere şekiller verilir.
Hidrolik pres ile yapılabilecek ürünler;
Ve benzeri daha bir çok ürün hidrolik pres ile yapılabilir.
Neden Hidrolik pres?
Hidrolik pres malzemeye daha sabit bir kuvvet uygular ve bu da üretimde hata oranını azaltır. Pres hızı ayarlanarak daha küçük motorlar ile çalıştırılabilir.
Eksantirik pres yöntemi elektrik motoru ile çalışma prensibine dayanır. Gövde yapısı (kalıp çalışma boşluğu) kapalı olan pres tezgâhlarıdır. Genellikle çelik gövdeli olarak üretilirler. Yüksek tonajlı preslerin tasarımında C tipi ve H tipi gövde şekli olarak kullanılırlar.
Hidrolik pres makinasında elektrik motoru ile çalışan pompalar bulunmaktadır. Bu pompalar ile sisteme yağ basılır ve yön valfleri ile hidrolik pres makinesine yön verilir. Basınç ile çalışan hidrolik pres makinesi kademeli ya da otomatik olarak çalıştırılmaktadır. Kademeli hidrolik pres el ile çalıştırmayı esas alır. Butonlara basarak hidrolik pres çalıştırılır. Otomatik hidrolik pres ile de pedal yardımı ile pres yapılır.
Hidrolik pres fiyatları şekil verilecek olan ürünün çeşidine bağlıdır. Hidrolik pres makinesi ile dövme, parçalama, delme ve derin çekme ve metal şekillendirme işlemleri yapılabilmektedir. Bu işlemlerin fiyatlandırılması birbirinden farklıdır. Hidrolik pres fiyatları için bizi arayınız.
Eksantirik pres fiyatları C tipi ve H tipi eksantrik pres makinelerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu noktada en uygun eksantirik pres fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bilgi & Talep Formu