Punta Kaynak Nedir?
Punta kaynağı (direnç punta kaynağı olarak da bilinir) bir direnç kaynağı işlemidir. Bu kaynak işlemi, temel olarak iki veya daha fazla metal levhayı bir elektrik akımından kaynak alanına basınç ve ısı uygulayarak birbirine kaynaklamak için kullanılır.
Bakır alaşımlı elektrotları sac yüzeylere temas ettirerek çalışır. Bu sayede basınç ve elektrik akımı uygulanır ve düşük karbonlu çelikler gibi dirençli malzemelerden akım geçişi ile ısı üretilir.
Punta kaynağı, en eski kaynak prosedürleri arasındadır. Çok çeşitli işletmelerde kullanılır, ancak özellikle çelik sac otomobil gövdelerinin kaynaklanması için kullanılır.
Metal işleme endüstrisi için kaynak en önemli üretim aşamalarından biridir. Bu yüzden kaynakhanede bir çok kaynak çeşidi yapılmatadır. Aktif Lazer olarak kaynakhane işlemlerinde punta kaynak ve argon kaynak kullanıyoruz. Detaylı bilgi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Punta İşlemi Nedir?
Punta işlemi iki metali bir dolgu malzemesi olmadan birbirine bağlama işlemidir. Ohm Kanunu olark bilinen elektrik devresinde gerilim, akım ve direnç arasındaki ilişkiyi hesaplamak için kullanılan formül punta işlemi için kullanılmaktadır.
Isı miktarı ile metalin ısıl iletkenliğine ve elektrik direncine ve ayrıca akımın uygulandığı süreye bağlı olan punta kaynak aşağıdaki denklemle ifade edilebilir:
Q = I2Rt
Bu denklemde “Q” ısı enerjisi, “I” akım, “R” elektrik direnci ve “t” akımın uygulandığı zamandır.
Isı ile birbirine birleştirilen bu metaller punta kaynak işleminin ardından su ile soğutularak kaynak işleminin tamamlanması sağlanır.
Punta Kaynak Temel Özellikleri
Punta Kaynağın Avantajları
- En verimli kaynak işlemlerinden biridir.
- Tipik olarak iki veya daha fazla metal levhayı bir araya getirmek için kullanabilirsiniz.
- Punta kaynağı güvenilir sonuçlar verir ve uzun ömürlü kaynaklar oluşturur.
- Punta kaynağı elektrotlardan geçen bir elektrik akımı kullandığından, metal kaynak malzemesi gerektirmez.
- Kopmaları engeller.
- Hızlı bir kaynak işlemidir.
- Elektrik çarpma riski yoktur.
- Kaynak yapılırken deforme olma olasılığı yoktur.
- Projelerinizin sorunsuz çalışmasını sağlayan hızlı bir süreçtir.
- Büyük miktarda enerji, metalin diğer alanlarına çok fazla ısı uygulamadan kaynağın gerçekleşmesini sağlar.
Punta Kaynak Nasıl Yapılır?
Bir tür direnç kaynağı olan punta kaynağı, iki veya daha fazla metal tabakanın herhangi bir dolgu malzemesi kullanılmadan birbirine kaynaklandığı en eski kaynak işlemlerinden biridir.
İşlem, şekillendirilmiş alaşımlı bakır elektrotlar kullanılarak kaynak alanına basınç ve ısı uygulanmasını; ve kaynak parçalarından bir elektrik akımı iletilmesini içerir. Punta kaynakta; materyal erir, akımın kesildiği noktada parçaları kaynaştırır; elektrotlardan gelen basınç korunur ve erimiş “külçe” katılaşarak eklem noktasını oluşturur.
Kaynak ısısı, bakır alaşımlı elektrotlar aracılığıyla iş parçasına aktarılan elektrik akımı tarafından üretilir. Bakır, diğer metallerin çoğuna kıyasla yüksek termal iletkenliğe ve düşük elektrik direncine sahiptir. Elektrotlar için kullanılır ve ısının elektrotlardan ziyade iş parçalarında tercihli olarak üretilmesini sağlar.
Punta Kaynak Yapım Aşamaları
Punto kaynağının nasıl yapıldığını anlamanın en iyi yolu, yapım aşamalarını incelemektir.
- Adım: iş parçaları ve metal levhaları hizalayınız;
İlk olarak, iş parçaları veya metal levhalar birbirine tam hizalı olarak diziniz. Bu çok önemli bir adımdır, çünkü levhalar bir kez birbirine kaynatıldıktan sonra geri dönüş yoktur. Doğru hizalamazsanız, kaynak yanlış olacaktır ve bu adımı tekrarlanmak zorunda kalacaksınız.
- Adım – elektrot presleme;
Bir sonraki adımda, iki iş parçasının birbirine kaynaklanması için uygun elektrotlar seçilir. Saf bakır direnç elektrotları yerine, ısıyı tutma ve oksidasyona direnç gösterme yetenekleri nedeniyle saf izolasyon malzemesi kullanılır. Ayrıca, delaminasyonu önlemek için yeterince yüksek bir erime noktasına sahip olan Molibden (Mo) fraksiyonları içerir.
- Adım – akım elektrotlardan geçecek şekilde yapılır;
Elektrotlar bir kez yerleştirildikten sonra, çubuklardan ve iş parçalarına akan yüksek voltajlı bir akım oluşturmak için bir pedal kullanılır. Kaliteli kaynaklar söz konusu olduğunda elektrotları uygun miktarda basınçla metal levhalara sıkıştırmak çok önemlidir.
Metali eritmek için gereken ısı, ana metalin direncinden üretilir ve elektrot ile kaynak alanının birleştiği nokta ile sınırlıdır. Basınç muhafaza edilirken bekletme aşamasında akım kapatılır ve metal levhaların soğumasına izin verilir.
Akımın iş parçalarından geçtiği süre ve kullanılan akımın türü; üzerinde çalıştığınız malzemenin kalınlığına ve türüne bağlıdır. Levhalar doğru bir şekilde birleştirildikten sonra, elektrotlar çıkarılır ve kaynaklanacak bir sonraki noktada yeniden konumlandırılır.
Punta Kaynak Nerelerde Kullanılır?
Düşük ısıl iletkenliği ve daha yüksek elektrik direnci nedeniyle, çeliğin kaynak tespiti nispeten kolaydır, düşük karbonlu çelik punta kaynağı için uygundur. Bununla birlikte, yüksek karbon içerikli çelikler sert ve kırılgan mikro yapılar oluşturma eğiliminde oldukları için kaynaklarda zayıf kırılma tokluğuna veya çatlamaya eğilimlidir.
Galvanizli çelik (çinko kaplı), kaplamasız çeliklere göre kaynak yapmak için biraz daha yüksek kaynak akımları kullanmalısınız. Ayrıca çinko alaşımlarında bakır elektrotlar yüzeyi hızla bozar ve kaynak kalitesinde kayba neden olur. Çinko kaplı çeliklerin punta kaynağı yapılırken, elektrotlar sık sık değiştirilmelidir. Ya da elektrot ucu yüzeyi, bir kesicinin temiz bir bakır yüzeyi ortaya çıkarmak için kirlenmiş malzemeyi çıkardığı ve elektrodu yeniden şekillendirdiği gözlenir.
Yaygın olarak punta kaynaklı diğer malzemeler arasında çelikler (özellikle östenitik ve ferritik kaliteler), nikel alaşımları ve titanyum bulunur.
Alüminyum, bakırınkine yakın bir ısı iletkenliğine ve elektrik direncine sahiptir. Alüminyum için erime noktası daha düşüktür, bu da kaynak yapılabileceği anlamına gelir. Bununla birlikte, düşük direnci nedeniyle, alüminyum kaynağı yapılırken çok yüksek akım seviyelerinin kullanmalısınız. (eşdeğer kalınlıktaki çelikten iki ila üç kat daha yüksek).
Bakır ve alaşımları dirençli punta kaynağıyla da birleştirebilirsiniz; ancak punta kaynağı bakırına geleneksel bakır alaşımlı punta kaynak elektrotları ile kolayca ulaşılamaz, çünkü elektrotlarda ve iş parçasında ısı oluşumu çok benzerdir. Bakır punta kaynağı için tipik olarak kullanılan elektrot malzemeleri arasında molibden ve tungsten bulunur.
Punta Kaynağın Uygulandığı Sektörler
- Otomobil endüstrisi
Punta kaynağı, otomobil endüstrisinde popüler bir kaynak yöntemidir. Çünkü sac metali birleştirmenin ucuz ama etkili bir yoludur. Bu nedenle, çok az beceri gerektirdiği için eğitimli personel veya robotlarla kullanılabilir. Sonuç olarak, kaynak işlemi hızlı ve etkili olduğu için daha fazla otomobil geliştirildiği anlamına geliyor.
- Elektronik için
Bu kaynak yöntemi, devre kartları, gaz sensörleri ve hatta güneş panelleri gibi elektroniklerin üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntem elektronik direnç kaynağı olarak bilinir. Ayrıca kablolardan anahtarlara ve el aletlerine kadar karmaşık ve hassas elektrik bileşenleri oluşturmak için kullanılır.
Punta Kaynak Yapan Firmalar
İStanbul’da punta kaynak yapan bir çok firma bulunmaktadır. Bu firmalar arasında Aktif Laze olarak lideriz. Argon kaynak, TIG kaynak, punta kaynak alanında uzmanız. Bizimle iletişime geçerek punta kaynak firmaları arasında doğru tercihi yapmış olursunzu. Uygun fiyatlı punta kaynak işlemi için bizi aramanız yeterlidir.

Aktif Lazer – İçerik üreticisi
Ben yeni imalat kurup punta direnç kaynağı makinesi alacağım ve bunun için yatırım yapmayı düşünüyorum herhangi bir firma ile anlaşmam şuan için yok makineyi anlaşma yapıp kısa süre içinde kurmayı planlıyorum yerim hazır metal üzerine şirketimiz mevcuttur kendi yerimizde yapmak için iş talep ediyorum gerek görüldüğünde irtibat numaram 0537 2077219 ayrıca kendim 18 yıldır punta direnç kaynak operatörü olarak çalıştım