Talaşlı imalat yöntemlerinden biri olan tornalama; CNC torna tezgahları ile gerçekleştirilen bir üretim sürecini kapsar. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte tornalama ve CNC torna tezgahı gelişti. Teknik ve mekanik olarak üretimi mümkün olmayan bir çok ürünün üretimi CNC torna tezgahları ile yapılmaya başlandı. Bu da tornalama yönteminin sanayide daha çok kullanılmaya başlamasını sağladı.
Tornalama, bir iş parçası üzerindeki fazlalıkları keserek istenilen şekle sokmak için kullanılan bir talaş kaldırma işlemidir. Tornalama yöntemi talaşlı imalatın bir koludur. Doğrusal bir düzlem üzerinde kesici takım ile gerçekleştirilen tornalama işlemi; bir torna makinesi veya CNC torna tezgahı ile bir iş parçası kullanılarak yapılır.
Tornalama, tek uçlu kesme takımının ana hareketinin dönen iş parçasının dönme eksenine paralel olduğu ve böylece dış yüzeyler oluşturduğu bir kütle azaltma adımı olarak imalatta sık görülen bir birim işlemdir.
Talaşlı imalatta, en iyi sonuçları elde etmek için planlı bir sırayla birkaç işlem gerçekleşir. Tornalama, delme ve frezeleme dahil olmak üzere yaygın olarak kullanılan 3 yöntem vardır. Bu işlem çok yaygın çok yönlü bir üretim sürecidir. Böylece, bu üç yöntemi kullanarak çeşitli malzeme türlerini işlemek mümkündür. Metaller, plastikler, kompozitler ve ahşap en çok işlenen iş parçalarıdır.
Torna, kesme takımı doğrusal bir hareketle hareket ederken iş parçasının dönmesini içerir. Bu, silindirik bir şeklin oluşmasını sağlar. Torna tezgahı, tüm tornalama işlemleri için tercih edilen makinedir.
Aktif Lazer olarak CNC tornalama tezgahı kullanarak talaşlı imalat yapıyoruz. Sizler de bu hizmetimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Tornalama Nasıl Yapılır?
Çoğu işleme operasyonu gibi, tornalama da manuel veya otomatik olarak yapılır. Manuel tornalamanın dezavantajı, sürekli denetim gerektirmesidir. Otomatik tornalama işleminde denetim gerekli değildir. CNC ile tüm hareketleri, hızları ve takım değişikliklerini bir bilgisayara programlayarak CNC tornalama işlemini otomatik olarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu talimatlar gerçekleştirilmesi için torna tezgahına gönderilir. CNC tornalama, yüksek kalitedeki üretim çalışmalarının tutarlılığını ve verimliliğini sağlar.
Tornalamada kullanılan tek noktalı kesici takımlar çeşitli şekillerde gelir. Çeşitli sonuçlar için farklı açılarda yerleştirilirler.
Tornalamada kesici takım, döndürülen ve bir kesici takıma beslenen bir iş parçasından talaşları kaldırarak kademeli olarak bir yüzey oluşturur ve bu talaşlar iş parçasının dönüşü ile süpürülür.
Bu tornalama, aynı zamanda, farklı bir işlem kullanılarak üretilmiş parçalar üzerinde özellikler eklemek veya bunları iyileştirmek için ikincil bir işlem olarak da yaygın olarak kullanılır.
Tornalama Ne işe Yarar?
Tornalama; delikler, oluklar, dişler, konikler, çeşitli çaplı yüzeyler gibi birçok özelliğe sahip dönen, tipik olarak eksenel simetrik parçalar üretmek için kullanılır. Tamamen tornalama yoluyla üretilen parçalar, genellikle, belki de prototipler için, özel olarak tasarlanmış şaftlar ve bağlantı elemanları gibi sınırlı miktarlarda kullanılan bileşenleri içerir. Tornalama, aynı zamanda, farklı bir işlem kullanılarak üretilmiş parçalara özellik eklemek için yaygın olarak ikincil bir işlem olarak kullanılır. Tornalamanın sunabileceği yüksek toleranslar ve yüzey kalitesi nedeniyle, temel şekli önceden oluşturulmuş bir parçaya hassas dönüş özellikleri eklemek için idealdir.
Tornalama Çeşitleri Nelerdir?
Tornalama işlemleri bir iş parçasına tek uçlu kesici aletler ile şekil verme sürecini kapsar. İşte bu şekilde tornalama çeşitleri belirlenir. Tornalama çeşidi belirlenmeden önce malzemeye hangi işlemin yapılacağı belirlenmelidir. Örneğin malzemeye kaba işleme mi ince işleme mi yapılacağı tornalama çeşidine karar vermemizi sağlar.
Tornalama çeşitleri deyince akla 2 çeşit tornalama yöntemi gelmektedir. Bunlar;
-
Dış Çap Tornalama
Dış çap tornalama iş parçasının dış çapı boyunca gerçekleştirilen bir şekil verme yöntemidir. Malzeme parçasının dış çapının işlenmesi ile gerçekleştirilen bu yöntemde alın tornalama, boyuna tornalama ve profil tornalama yöntemleri kullanılır.
Alın tornalama: Bu yöntemde iş parçasının alın yüzeyi işlenir ve iş parçasının gerçek uzunluğunun belirlenmesi için kullanılan yöntemdir.
Boyuna tornalama: Bu yöntemde iş parçasının çapını belirlemek için kullanılır. İş parçasının ekseni boyunca kesim yapılır ve çap daraltma ile boyuna tornalama işlemi gerçekleştirilir.
Profil tornalama: Bu yöntemde iş parçasının ne derinlikte kesileceği belirlenir ve işleme hızı kontrol edilerek gerçekleştirilir.
-
İç Çap Tornalama
İç çap tornalama malzeme parçasının delinmesi ile gerçekleştirilen tornalama çeşididir. Bu yöntemde parçanın iç çapı belirlenir.
Konik tornalama: Silindirik bir iş parçasından kademeli olarak küçültme veya çap artışı yoluyla konik bir yüzey üretmek için kullanılan yöntemdir. Bu konikleştirme işlemi, makinelerin yapımında geniş bir kullanım alanına sahiptir. Hemen hemen tüm makine millerinde, çeşitli aletlerin üzeirnde konik delikler bulunur.
Küresel tornalama: İş parçası üzerinde bir bilye şekli oluşturmak için küresel tornalama araçları kullanılır.
Diş Açma: Hem standart hem de standart olmayan vida dişleri, uygun bir kesme aleti kullanılarak bir torna tezgahında açılabilir. (Genellikle 60 veya 55° burun açısına sahiptir)
Raybalama: Önceden delinmiş bir delikten az miktarda metali kaldıran boyutlandırma işlemidir. Çok hassas çaplarda iç delikler yapmak için yapılır. Örneğin, 5,98 mm’lik matkap ucu ile delinerek 6 mm’lik bir delik açılır ve ardından doğru boyutlara raybalanır.
Dilimleme: Dilimleme veya kesme olarak da adlandırılan bu işlem, tamamlanmış veya kısmen tamamlanmış bir bileşeni ana stoktan çıkaracak derin oluklar oluşturmak için kullanılır.
Kanal Açma: Kanal açma, tamamlanmış/kısmen tamamlanmış bir iş parçasının belli bir derinliğe kadar kesilmesi işlemidir. Kanal açma, iç ve dış yüzeylerde ve ayrıca parçanın yüzünde (aynı zamanda alına kanal açma veya trepanleme olarak da bilinir) yapılabilir.
Tornalama Nerelerde Kullanılır?
Havacılık, otomotiv, medikal, petrol ve gaz vb. CNC tornalama merkezlerinin kullanıldığı endüstrilerden bazılarıdır. Bu makineler özellikle yuvarlak metal parçaların, çubukların, boruların, dişlilerin vb. işlenmesinde başarılıdır.
Sizler de tornalama işlemleri yaptıracak iseniz bizimle iletişime geçerek tornalama fiyatları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Aktif Lazer – İçerik üreticisi